Το σπανακόρυζο είναι ένα φαγάκι που η δική μου οικογένεια το λατρεύει!
Έχει ένα μυστικό που το κάνει εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Στο τέός το δένω με λίγη φρέσκια μυζήθρα. Με αυτόν τον τρόπο τα αρώματα και η λιπαρότητα του φρέσκου τυριού περνάει στη κατσαρόλα μου και δένει ονειρεμένα το σπανάκι με το ρύζι.
Και βέβαια όταν λέμε φρέσκια μυζήθρα εννοούμε την παραδοσιακή γεύση του χωριού! Φρέσκια μυζήθρα Αμάρι!
Υλικά
1/2 κιλό σπανάκι |
1 κρεμμύδι ξερό |
3 φρέσκα κρεμμυδάκια |
1/2 ματσάκι άνηθο |
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο |
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα |
2 καρότα τριμμένα |
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί |
1 1/2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών |
1/2 λεμόνι στυμμένο |
200 γρ. φρέσκια μυζήθρα Αμάρι |
αλάτι-πιπέρι |
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά,βάζουμε και το καρότα και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
Βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες και αφού τα φέρνουμε 3-4 στροφές, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ 1′, ρίχνουμε το σπανάκι μας και το αφήνουμε να υποχωρήσει. Αρχίζουμε και προσθέτουμε το ζωμό σιγά σιγά. Κρατάμε μισό φλιτζάνι ζεστό ζωμό και το βάζουμε στο μπλέντερ με την μυζήθρα. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο ρύζι τον ψιλικομμένο άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, σκεπάζουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.
Στα τελευταία 4-5 λεπτά προσθέτουμε την κρέμα μυζήθρας και συνεχίζουμε με ανοιχτό καπάκι και χαμηλή φωτιά το μαγείρεμα. Όταν είναι έτοιμο στύβουμε το λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό μας να ησυχάσει για 5 λεπτά και στην συνέχεια σερβίρουμε.